Stappenplan

Stappenplan complete set samenstellen

Door het stappenplan te volgen kunt u zelf een complete set samenstellen. Wij zullen de bestelling altijd controleren en berekenen op juistheid. Heeft u vragen dan kunt u ons altijd bereiken via de chat. 

 

Stap 1: Zonnepanelen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor u optimaal zijn, heeft u minimaal nodig:

  • Weten hoeveel stroom u per jaar verbruikt.
  • Verwacht u een (hybride) warmtepomp of elektrische auto aan te schaffen? Tel dat extra verbruik bij u huidige jaarverbruik op.
  • Een inschatting maken van de opbrengst van de aan te schaffen zonnepanelen.
  • Afmetingen,¬†hellingshoek en ori√ęntatie van uw dak.¬†
 

Check of bereken uw jaarlijkse stroomverbruik

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Per huishouden verschilt dit, het is dus slim om eerst uw¬† energierekening erbij te pakken om te zien hoeveel panelen voor u optimaal zijn. Houdt daarbij rekening met toekomstige veranderingen in uw huishouden of leefstijl. Zoals elektrisch koken, elektrisch rijden of een warmtepomp. In dat scenario is het verstandig om het gelijk in de berekening mee te nemen. Later bijplaatsen van zonnepanelen is financieel ongunstiger.¬†

Bereken zelf het aantal panelen

In de onderstaande situatie gaan we ervan uit dat de ligging van de panelen op het zuiden is, zonder schaduw vorming. Het benodigd aantal panelen hangt af van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp).

De berekening hieronder gaat uit van panelen van 360 Wp. Voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat u nodig hebt gebruik de formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Voorbeeld:

  • Uw jaarlijks stroomverbruik is 3500 kWh.
  • De geselecteerde zonnepaneel heeft 360 Wp.
  • Daarvan heeft u er dan 3500 x¬†1,1 = 3850 gedeeld door 360 = 10,7 nodig. Afgerond zijn het dan 11 panelen.¬†

LET OP: De opbrengt van zonnepanelen verschilt per jaar. In de loop der jaren gaat die opbrengst een klein beetje achteruit, door veroudering van de panelen.  

Houdt rekening met het dakvlak en ori√ęntatie

Pas op met het berekenen van uw dakoppervlak om het mogelijke aantal zonnepanelen te bepalen. Als delen van het dak (soms) in de schaduw liggen kan het slimmer zijn om daar geen panelen te leggen. Daarnaast moet u rekening houden met dak doorvoeren. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij een deels beschaduwd dak de opbrengst te optimaliseren. Dit wordt gedaan door optimizers toe te passen.

Zonnepanelen gericht op het westen en oosten zijn zeker lonend. De zogenaamde ‘oost-west-opstelling’ worden al veelal toegepast. Waarbij de helft van de panelen op het westen en de andere helft op het oosten gericht is. Zo wordt de opbrengst van het systeem veel gelijkmatiger over de dag verspreid, in plaats van vooral rond een flinke piek in de middag. De zonnepanelen belasten op deze manier het elektriciteitsnet minder.

Welk zonnepaneel moet ik kiezen?

Welk zonnepanelen past het beste bij uw dak? Dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Bedenk eerst of het zonnepaneel zwart moet zijn, omdat u erop uit kijkt of dat het niet zo veel uit maakt. Vervolgens kijkt u naar het vermogen en formaat. Een lager vermogen (wp) is vaak iets goedkoper dan een hoger vermogen (wp) op hetzelfde oppervlak. Let wel op het formaat het moet wel op uw dak passen.

Tot slot is er natuurlijk de prijs per wattpiek, wat een interessante factor kan zijn in de keuze van uw zonnepanelen pakket. Wat betreft garantie zit u bij ons goed: alle zonnepanelen in ons assortiment zijn Tier 1 en hebben minimaal 10 jaar product garantie.

Klik snel op de onderstaande button om uw zonnepanelen uit te kiezen.

Stap 2: Omvormer

Welke omvormer heb ik nodig?

In de vorige stap heeft u het aantal panelen berekend, met de bijbehorend Wattpiek (Wp). Vermenigvuldig de Wp van het paneel met het aantal panelen die u gekozen heeft. Daar komt bijvoorbeeld een waarde uit van 4560 Wp. Dit betekent dat u 3 fase omvormer moet nemen. Zit u onder 3860 Watt, dan kunt u volstaan met een 1 fase omvormer. Hou wel rekening mee of u 1-fase of 3-fase net aansluiting heeft. Blijkt het dat u een 1-fase netaansluiting hebt. Dan kunt u bij uw netbeheerder (bijv. Liander) een 3-fase net aansluiting aanvragen.

Het totale vermogen van uw zonnepanelen (Wp) moet gelijk of liefst iets kleiner zijn dan de totale max aan te sluiten DC-vermogen.  Kijk naar de datasheets hierin staat een maximaal aan te sluiten Wp, en een minimaal aan te sluiten voltage. 

Welke omvormer past bij de gekozen zonnepanelen? Alle type zonnepanelen die wij hebben kunnen toegepast worden met de omvormers die wij hanteren.

Het is de vraag of u 1 of meerdere strings gaat maken. U kunt hier op filteren op MPPT. Wanneer gebruikt u meerdere MPPT’s? Door te veel zonnepanelen in een string te zetten kan de amperage of voltage te hoog worden. Wanneer u twee dakvlakken gebruikt, zoals een oost-west-opstelling gebruikt u ook 2 MPPT’s.  

Tot slot wilt u in de toekomst of gelijk een thuisbatterij aan kunnen sluiten, neem dan een hybride omvormer.

U kunt ons altijd bereiken voor advies. Klik op de onderstaande button om een omvormer uit te kiezen.   

Stap 3: Thuisbatterij

Wat doet een thuisbatterij?

Aan uw zonnepanelen kunt u een thuisbatterij koppelen. Dat is een batterij die opgewekte stroom opslaat op het moment dat u de stroom niet verbruikt. Zo kunt u op een later moment uw eigen opgewekte stroom gebruiken. 

Financieel aantrekkelijk?

Loont het om zo’n thuisbatterij bij de zonnepanelen aan te schaffen? Zolang de salderingsregeling geldt, is het in veel gevallen niet rendabel om een thuisbatterij aan uw zonnepanelen te koppelen. Het wordt wel interessant als de salderingsregeling afgebouwd wordt vanaf 2023 of wellicht zelfs vervalt.¬†

Stap 4: Montagemateriaal

Wat voor montagemateriaal heb ik nodig?

Afhankelijk van uw situatie kunt u bij ons alle montagematerialen bestellen. Van schuine daken tot platte daken met verschillende ori√ęntaties.¬†¬†

Stap 5: Installatiemateriaal

Welke kabels en toebehoren heb ik nodig?

Afhankelijk van uw situatie kunt u bij ons de meest voorkomende kabels, installatieautomaten, stekkers en toebehoren bestellen. 

Allereerst kies de lengte en dikte van de solarkabel. In veel gevallen volstaat 4mm. Meestal zijn zonnepanelen met 4mm uitgerust, dus als u een lange lengte moet overbruggen kan het zijn dat de diameter groter moet zijn. De MC4 connectoren kunnen we los bijleveren of dat we ze alvast voor u aanpersen. 

Vervolgens kiest u de lengte van de aardekabel en YMVK. Ook wordt een werkschakelaar, PV-verdeler en aardlekautomaat aangeboden. Zo bent u langs alle producten gekomen die u nodig heeft voor een complete doe het zelf set.